Corpo E Mente - Κέντρο Φυσιοθεραπείας
Το πνευμονικό εμφύσημα χαρακτηρίζεται απο διάταση και καταστροφή των αεροφόρων χώρων που βρίσκονται πέρα από τα τελικά βρογχόλια, ως αποτέλεσμα της καταστροφής των τοιχωμάτων τους και παγίδευση του αέρα κατά την εκπνοή. Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει τον καθαρισμό των βρόγχων,εάν υπάρχουν εκκρίσεις,τις αναπνευστικές ασκήσεις με την επανεκπαίδευση της διαφραγματικής αναπνοής και την ενδυνάμωση του διαφράγματος και των αναπνευστικών μυών , καθώς και την προσαρμογή του τρόπου ζωής του ασθενή στην αναπνευστική του ανεπάρκεια.
Το άσθμα είναι χρόνια, φλεγμονώδης πάθηση του αναπνευστικού συστήματος που εκδηλώνεται με κρίσεις δύσπνοιας. Διακρίνεται στο εξωγενές ή αλλεργικό και οφείλεται σε υπερευαισθησία του ατόμου σε διάφορες ουσίες (αντιγόνα), που εισέρχονται στον οργανισμό είτε με την αναπνευστική είτε με την πεπτική οδό και στο ενδογενές που αποδίδεται σε ουσίες που κατά πάσα πιθανότητα βρίσκοντα μέσα στον οργανισμό καθώς και σε μικρόβια. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα το άσθμα δε θεραπεύεται πλήρως. Μπορείτε όμως να το περιορίσετε σημαντικά και να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση των συμπτωμάτων, επιλέγοντας τη μέθοδο της φυσικοθεραπείας!
Βρογχεκτασία ονομάζεται η μόνιμη διάταση και καταστροφή των τοιχωμάτων των βρόγχων ως αποτέλεσμα ύπαρξης χρόνιας φλεγμονής. Μπορεί να προκληθεί από οποιαδήποτε πάθηση που προκαλεί συχνές και συνεχείς λοιμώξεις των πνευμόνων, τραυματίζοντας το τοίχωμα των αεραγωγών των πνευμόνων. Με τον τραυματισμό αυτό οι αεραγωγοί χάνουν την ικανότητά τους να καθαρίζονται από τη βλέννα, η οποία όσο παραμένει στους αεραγωγούς δημιουργεί όλο και πιο κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η παραγωγή μεγάλης ποσότητας πτυέλων, τα οποία μπορεί να περιέχουν και αίμα, χρόνιος βήχας, δύσπνοια, συριγμός και πόνος στα πλευρά. Στις μέρες μας δυστυχώς δεν μπορεί να θεραπευτεί ακόμα η βρογχεκτασία, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με αναπνευστική φυσικοθεραπεία, προλαμβάνοντας περαιτέρω επιπλοκές.
Η βρογχίτιδα είναι ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, κατά την οποία προκαλείται φλεγμονή και οίδημα των βλεννογόνων αδένων στη βρογχική δίοδο των πνευμόνων. Στην οξεία μορφή της διαρκεί από 1 εώς 3 εβδομάδες, ενώ στη χρόνια μορφή από 3 μήνες μέχρι και 2 χρόνια. Προκαλείται κυρίως από βακτήρια ή ιούς, τα οποία ερεθίζουν το βρογχικό σωλήνα, ενώ παράλληλα στην εμφάνισή της μπορεί να βοηθήσουν το κάπνισμα, το κρυολόγημα, οι αλλεργίες, οι λοιμώξεις, η ρύπανση και η εισπνοή αέρα που έχει μεγάλη συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο έντονος παραγωγικός βήχας, πόνος ή σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετός. Η φυσικοθεραπεία συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της χρόνιας βρογχίτιδας, καθώς βοηθά στην ταχύτερη απόρριψη των βλεννογόνων εκκρίσεων από τον οργανισμό.
Οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να εμφανιστούν σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα απο το φύλο ή την ηλικία τους. Κοινό χαρακτηριστικό των παθήσεων αυτών είναι η περιορισμένη ροή αέρα στους πνεύμονες, καθώς η παραγωγή βλεννώδων, βρογχικών εκκρίσεων επηρρεάζει την ορθή λειτουργία τους. Η φυσικοθεραπεία είναι το μέσο που θα φροντίσει για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του αναπνευστικού σας συστήματος!
Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο θωρακικός πόνος, περιγράφουμε κάθε ενόχληση που μπορεί να νιώσει κανείς στο πρόσθιο μέρος του σώματος, από το λαιμό ως την κοιλιά. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται πως πρόκειται για ένδειξη καρδιακού επεισοδίου. Η αλήθεια όμως είναι πως θωρακικό πόνο νιώθουμε συνήθως από δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, παγκρεατίτιδα και έλκος. Η φυσικοθεραπεία θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από την αίσθηση πόνου στην περιοχή του θώρακα!
Ο όρος χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια περιγράφει τη χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, την οποία εμφανίζουν ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα και πνευμονικό εμφύσημα. Βασικό κοινό χαρακτηριστικό και των δύο παθήσεων είναι η περιορισμένη ροή αέρα στους βρόγχους και κατ' επέκταση δυσκολία στην αναπνοή. Στην πλειοψηφία των ασθενών ο κυριότερος παράγοντας πρόκλησης είναι το κάπνισμα, ενώ πολύ μικρότερο ποσοστό ευθύνης έχουν η ατμοσφαιρική ρύπανση, η συστηματική οικιακή καύση ξύλων και επαγγέλματα που σχετίζονται με χρήση χημικών. Ο έντονος κι επίμονος παραγωγικός βήχας, η δύσπνοια και η δυσκολία ανάρρωσης από τα κρυολογήματα είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα. Για την αντιμετώπιση της νόσου είναι βασική η διακοπή του καπνίσματος, η οποία σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη χαμένη σας ευεξία και να βελτιώσετε την κατάσταση των πνευμόνων σας!
Ο θωρακικός πόνος εντοπίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του πρόσθιου τμήματος του ανθρώπινου σώματος από τον αυχένα ως την κοιλιά. Συχνά οι άνθρωποι φοβούνται πως πρόκειται για προάγγελο καρδιακού επεισοδίου χωρίς όμως να είναι πάντα κάτι τέτοιο αληθές, αφού τα πιο συνηθισμένα αίτια αυτού του φαινομένου είναι το άγχος, η καταπόνηση ή φλεγμονή των μυών και τενόντων μεταξύ των πλευρών, η πλευροχονδρίτιδα (δηλαδή η φλεγμονή στο σημείο που οι πλευρές συναντούν το στέρνο) και σπανιότερα ο έρπης ζωστήρας που προκαλεί οξύ πόνο και μπορεί να μην έχει εμφανίσει ακόμα εξάνθημα. Με συνεδρίες φυσικοθεραπείας μπορείτε να ανακουφιστείτε από το αίσθημα απλού θωρακικού πόνου.

Είπαν για εμάς

  • [
    [ [