Corpo E Mente - Κέντρο Φυσιοθεραπείας
Ραιβοιπποποδια σημαίνει ραιβό άκρο, δηλαδή είναι μια πάθηση στην οποία τα πόδια είναι στραμμένα προς τα μέσα. Τα κυρτωμένα πόδια εμποδίζουν τα γόνατα να έρθουν σε επαφή, με αποτέλεσμα η κνήμη (καλάμι) να στρέφεται προς τα μέσα, δημιουργώντας διαταραχές των μυών, των συνδέσμων και των οστών του άκρου. Συνήθως πρόκειται για κάτι κληρονομικό και τότε έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια από ότι στα κορίτσια, άλλα υπάρχουν και επίκτητες αιτίες όπως η πολιομυελίτιδα, οι φλεγμονώδεις εξεργασίες και τραύματα του ποδιού και του κάτω άκρου. H φυσικοθεραπεία με την κατάλληλη κινησιολογία, μέθοδο και ασκήσεις στοχεύει στην σωστή λειτουργία και στον επαναπροσδιορισμό της σωστής θέσης του άκρου, εξασφαλίζοντας την ικανότητα του ορθού βαδίσματος.
Kάθε σπόνδυλος έχει 2 ζευγάρια αποφυσιακών αρθρώσεων (facet joints) τα οποία είναι στο οπίσθιο τμήμα του σπόνδυλου και συνδέονται με τους γειτονικούς σπονδύλους. Όπως όλες οι αρθρώσεις στο σώμα μας, όταν δεχτούν μεγάλα και λάθος φορτία ή στένωση της απόστασης μεταξύ των αποφυσιακών αρθρώσεων ή εκφυλιστική υπερτροφία, φθείρονται και με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσουν αρθρίτιδα. Η φυσικοθεραπεία στην αρθρίτιδα ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων, έχει ως στόχο την ομαλοποίηση των φορτίων που δέχονται οι αρθρώσεις και την αντιμετωπίση των παραγόντων που συμβάλουν σ' αυτή την πάθηση, όπως επίσης σκοπός της είναι και η σωστή στάση του σώματος και ο περιορισμός της τμηματικής αστάθειας, που μπορεί να επιφέρουν περαιτέρω προβλήματα όπως π.χ. η λόρδωση, ώστε να επέλθει μια ισορροπημένη κίνηση και λειτουργία.
Με το όρο ευθειασμό εννοούμε την απουσία της φυσιολογικής λόρδωσης (καμπύλης) στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η καμπύλη αυτή συμμετέχει στο να διεκπεραιώνονται οι φυσιολογικές λειτουργίες της αυχενικής μοίρας, για τη σωστή στήριξη του κεφαλιού και την απαλοιφή των κραδασμών στην κίνηση. Τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση του ευθειασμόυ είναι η κληρονομικότητα, η κακή στάση κατά τη διάρκεια της εργασίας ή της ξεκούρασης, οι τραυματισμοί και οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ο περιορισμός στο εύρους κίνησης του αυχένα που προοδευτικά να εξελιχθεί. Ο πόνος και η αδυναμία στη κίνηση, κυρίως στη κάμψη του αυχένα στον ώμο και σε ολόκληρο το χέρι. Μυϊκοί σπασμοί στους μύες που στηρίζουν τον αυχένα, ίλιγγοι, ζαλάδες, θολούρα στα μάτια με δυσκολία συγκέντρωσης και πονοκέφαλοι. Η φυσικοθεραπεία έχει στόχο την βελτίωση της λειτουργικότητας και την απελευθέρωση της κίνησης του αυχένα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το να σταματούν οι πόνοι και τα μουδιάσματα σε αυχένα, ωμό και χέρια, μέσα από τον επαναπροσδιορισμό…
Με την μυϊκή ατροφία περιγράφονται οι παθήσεις του μυϊκού συστήματος. Αυτές μπορεί να προέρχονται από κληρονομικούς παράγοντες όπως οι δυστροφίες και οι μυοτονίες, από μεταβολικούς παράγοντες όπως οι γλυκαγονώσεις και οι διαταραχές μεταβολισμού των λιπιδίων και απο φλεγμονώδης παράγοντες όπως οι λοιμώδεις και οι ιδιοπαθείς. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στην μυϊκή ατροφία είναι συνήθως ανάλογα και του παράγοντα που την προκαλεί. Η μυϊκή αδυναμία, η υπερτροφία, η ατροφία, οι κράμπες και οι μυαλγίες είναι μερικά από αυτά. Με την φυσικοθεραπεία στην μυϊκή ατροφία επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση και ομαλή λειτουργιά των μυών, καθώς επίσης βοηθάει και στην μείωση και απαλλαγή από τους πόνους και τις κράμπες.
Με τον όρο Αχιλλωδυνια εννοείται ο έντονος πόνος και η ρήξη που συνοδεύεται από φλεγμονή του Αχίλλειου τένοντα. Τα αίτια εντοπίζονται στην έντονη φόρτιση του τένοντα και συνήθως αφορούν ασκήσεις που απαιτούν μεγάλη ένταση από αθλητές, δρομείς, άλτες, χορευτές κτλ. Τα συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος, το οίδημα, η δυσκαμψία, η απώλεια λειτουργικότητας, καθώς και το ερεθισμένο, θερμό, κόκκινο δέρμα. Ο βελονισμός συνδυάστηκα με την φυσικοθεραπεία ή την χειρουργική επέμβαση επιταχύνει την ανάρρωση, ανώδυνα και χωρίς παρενέργειες. Αποτελεί μια θεραπεία που ως στόχο της έχει την μείωση του πόνου, της φλεγμονής και του οιδήματος.
Μυϊκή θλάση ονομάζεται η ρήξη ενός ποσοστού των μυικών ινών, είτε λογω υπερμέγιστης φόρτισης τους, είτε λόγω αιφνίδιας εξωτερικής επιβάρυνσης. Ανάλογα με τον αριθμό των μυϊκών ινών που έχουν τραυματιστεί διακρίνεται σε 1ου, 2ου και 3ου βαθμού. Στη θλάση 1ου βαθμού χαρακτηριστικό της κάκωσης είναι ότι δεν υπάρχει περιορισμός της δύναμης του μυός ενώ η φλεγμονή, ο πόνος και ο σπασμός είναι περιορισμένα. Στη θλάση 2ου βαθμού υπάρχει ρήξη μεγαλύτερου αριθμού μυϊκών ινών με αποτέλεσμα τη δημιουργία αιματώματος, οιδήματος, μείωση μυϊκής δύναμης και μυϊκή συστολή. Στη θλάση 3ου βαθμού συμβαίνει πλήρης ρήξη των μυϊκών ινών, εκτεταμένο οίδημα και αιμάτωμα και ανικανότητα του άκρου. Σκοπός της φυσικοθεραπείας είναι να περιορίσει τον πόνο, την φλεγμονή, το οίδημα και γενικά την επούλωση της περιοχής, με αποτέλεσμα να αυξήσει τη δύναμη και την αντοχή στους τραυματισμένους μυς.
Ο ώμος είναι η άρθρωση που έχει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης και είναι η λιγότερο σταθερή άρθρωση στο σώμα μας, βοηθώντας στην κίνηση του χεριού στην στροφή και στην ανύψωση του. Το εξάρθρημα του ώμου συμβαίνει όταν η κεφαλή του βραχιόνιου βγαίνει από την ωμοπλάτη. Αυτό προκαλείται είτε από μεμονωμένο τραυματισμό ή σπανιότερα από υπέρ χρήση σε ασθενείς με χαλαρές αρθρώσεις. Μετά το πρώτο εξάρθρημα υπάρχει κίνδυνος υποτροπής, συνήθως μετά από τραυματισμό χαμηλότερης έντασης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αστάθειας. Με τη φυσικοθεραπεία, με ασκήσεις κινητοποίησης και ισομετρικές ασκήσεις και σε δεύτερη φάση με ασκήσεις ενεργητικής κινητοποίησης, σταθεροποίησης και ενδυνάμωσης, σταδιακά διορθώνεται και επανέρχεται το εύρος κίνησης, καθώς επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση της ωμοπλάτης.
Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αποτελεί μία συνηθισμένη πάθηση κατά βάση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και είναι συχνή αιτία πόνου και για τα κάτω άκρα, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο. Παράγοντες που αποτελούν κίνδυνο για να παρουσιαστεί μια κήλη δίσκου είναι η ηλικία, ο τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης και το υπερβολικό βάρος. Υπάρχουν πολλές τεχνικές φυσικοθεραπείας που επιδρούν θετικά στην κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και μπορούν να σας ανακουφίσουν και να σας απαλλάξουν από τον πόνο!
Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση κατά την την οποία τα οστά γίνονται πορώδη και εύθραυστα και σταδιακά υπάρχει μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα κινδύνου καταγμάτων, κυρίως στη σπονδυλική στήλη, στους καρπούς, στη λεκάνη και στον ανώτερο βραχίονα. Η οστεοπόρωση εάν δεν προληφθεί ή αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί χωρίς συμπτώματα και να οδηγήσει σε οστεοπορωτικό κάταγμα. Με την φυσικοθεραπεία μπορούν να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες που προκαλούνται από την οστεοπόρωση σε δυο γενικές κατευθυντήριες μορφές, τόσο στην αποκατάσταση όσο και στην πρόληψη. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, προσαρμόζεται και ένα ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης και ελαστικότητας των μυών του κορμού και των άκρων.
Με τον όρο δισχιδής ράχη (δηλαδή ράχη με σχισμή) περιγράφουμε τις διάφορες διαταραχές ατελούς σχηματισμού της σπονδυλικής στήλης. Εμφανίζεται σε τέσσερις τύπους: τη λανθάνουσα που είναι και η ηπιότερη μορφή όπου ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι εμφανίζουν ατελή ανάπτυξη, οι διάφορες ανωμαλίες του κλειστού νευρικού σωλήνα αποτελούν τη δεύτερη μορφή, η οποία χαρακτηρίζεται από ανωμαλίες στη διάπλαση οστών, μεμβρανών και λίπους, τη μηνιγγοκήλη όπου μέσω ενός ανοίγματος της σπονδυλικής στήλης προβάλλουν μήνιγγες και εγκεφαλονωτιαίο υγρό και τη μυελομηνιγγοκήλη που είναι και η σοβαρότερη, κατά την οποία ο νωτιαίος μυελός ή/και μερικά νευρικά στοιχεία είναι εκτεθιμένα μέσω ενός ανοίγματος της σπονδυλικής στήλης. Τα πλήρη αίτια πρόκλησης της δισχιδούς ράχης παραμένουν άγνωστα μέχρι και σήμερα, ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως πρόκειται για ανωμαλία που προκαλείται από ένα συνδυασμό διατροφικών, κληρονομικών ή/και περιβαλλοντικών παραγόντων. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι συνήθως κινησιολογικά, ενώ ανάλογα με το σημείο που εμφανίζεται στη σπονδυλική στήλη και το βαθμό σοβαρότητας, μπορεί να επηρεάσει το νευρομυϊκό σύστημα, τη λειτουργία της ούρησης…
Το περιόστεο είναι ο ινώδης υμένας που καλύπτει τα οστά, εκτός από τις περιοχές των αρθρώσεων. Αποτελείται από δύο επιφάνειες, την εξωτερική που περιέχει πολυάριθμα αγγεία και την εσωτερική που αποτελείται από κύτταρα συνδετικού ιστού, τα οποία δρουν ως οστεοβλάστες σε περίπτωση τραυματισμού του οστού, συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη αποθεραπεία και το σχηματισμό νέου οστού. Η μάλαξη του περιόστεου παίζει σημαντικό ρόλο κατά την αποκατάσταση ενός τραυματισμού, καθώς βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση των αιμοφόρων αγγείων και κατά συνέπεια στην καλύτερη θρέψη του τραυματισμένου οστού.
Κάταγμα ονομάζεται κάθε σπάσιμο ή ράγισμα των οστών σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, ανεξάρτητα από τα αίτια που το προκάλεσαν. Το κάταγμα Colles είναι ένα από τα πιο γνωστά κατάγματα του χεριού. Προκαλείται συνήθως από πτώση στην παλάμη όταν το χέρι είναι τεντώμένο. Πρόκειται για εγκάρσιο κάταγμα της κερκίδας σε απόσταση 20-35 cm από την πηχαιοκαρπική άρθρωση. Περιγράφηκε πρώτη φορά το 1814 από το δρ. Abraham Colles από όπου πήρε και το όνομά του. Ο ασθενής παρουσιάζει οίδημα, πόνο, αδυναμία στις κινήσεις της άρθρωσης, ενώ προκαλείται και παραμόρφωση του χεριού, το σχήμα του οποίου μοιάζει με το σχήμα του πηρουνιού. Εμφανίζεται συχνότερα σε μεσήλικες και λίγο συχνότερα σε γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση. Η φυσικοθεραπεία αποτελεί σημαντικότατο μέρος της αποκατάστασης από ένα τέτοιο τραυματισμό, καθώς η άρθρωση θα παραμείνει ακινητοποιημένη για πολύ καιρό.
Τα ραιβά γόνατα είναι μια πάθηση που δε συναντάμε συχνά. Τα αναγνωρίζουμε από την τάση τους να απομακρύνονται το ένα από το άλλο προς τα έξω, με αποτέλεσμα τα πόδια να σχηματίζουν το γράμμα όμικρον ειδικά κατά την όρθια στάση. Οφείλεται κυρίως στην κακή στάση του εμβρύου μέσα στη μήτρα, καθώς ο χώρος είναι περιορισμένος και λιγότερο στην κληρονομικότητα, τη ραχίτιδα ή πιθανούς τραυματισμούς. Η ανάπτυξη των οστών προς τα μέσα εμποδίζεται από βλάβες που εμφανίζονται στους συζευκτικούς χόνδρους των μηρών και της γάμπας, με αποτέλεσμα τα οστά να μεγαλώνουν κυρίως προς τα έξω, δυσκολεύοντας τη βάδιση. Συνήθως η πάθηση είναι ελαφριάς μορφής κι εξαφανίζεται από μόνη της στα παιδιά, μέχρι την ηλικία των τεσσάρων. Ωστόσο, αν επιμένει και μετά από την ηλικία αυτή, η φυσικοθεραπεία θα βοηθήσει το παιδί ή ακόμη και τον ενήλικα να ξεπεράσει γρηγορότερα το πρόβλημα αυτό!
Manual Therapy ονομάζεται η θεραπευτική προσέγγιση στα πλαίσια της φυσικοθεραπείας, η οποία δίνει έμφαση κατά πρώτο λόγο στην αναλυτική εξέταση και αξιολόγηση του προβλήματος που προκαλεί μια σειρά από συμπτώματα και στη συνέχεια την επιλογή της θεραπείας για την αποκατάσταση της βλάβης, πολεμώντας το αίτιο που την προκαλεί και όχι απλά ανακουφίζοντας τον ασθενή από τα συμπτώματα. Εμπνευστής είναι ο Αυστραλός φυσικοθεραπευτής και ιδρυτής του IFOMPT (International Federation of Orthopaedic Manipulative [Manual] Physical Therapy) mr. Geoffrey D. Maitland, ο οποίος ανέπτυξε την προσέγγιση αυτή το 1958, καθιερώνοντάς την ως την πλέον ασφαλή μέθοδο αποκατάστασης, καθώς ο θεραπευτής βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στη χρήση των χεριών του, τόσο κατά την αξιολόγηση του προβλήματος όσο και κατά την αντιμετώπισή του. Ενδείκνυται για όλες τις παθήσεις νευρομυοσκελετικού χαρακτήρα, παρέχοντας το πλεονέκτημα να παρέμβουμε στο οξύ στάδιο του προβλήματος, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο υποτροπής, δημιουργίας χρόνιου πόνου ή ανικανότητας!
Η μάλαξη (ή χειρομάλαξη) πιστεύεται πως είναι η αρχαιότερη και πιο διαδεδομένη θεραπευτική μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί με στόχο την ανακούφιση από τον πόνο, την αποκατάσταση από τραυματισμούς ή μυοσκελετικές παθήσεις και την τόνωση της ενέργειας του οργανισμού. Μπορεί να εφαρμοσθεί τόσο σαν αυτούσια μέθοδος θεραπείας ή χαλάρωσης όσο και σαν συμπληρωματική αγωγή στα πλαίσια της φυσικοθεραπείας. Με απαλές ή έντονες πιέσεις (ανάλογα με την περίπτωση) που θυμίζουν ζύμωμα, σε σημεία που νιώθουμε πόνο ή πιάσιμο ή ακόμα και σε όλο το σώμα, μπορεί κανείς να επωφεληθεί στο μέγιστο βαθμό από την ανεμπόδιστη ροή της ζωτικής ενέργειας που προκαλεί η τεχνική αυτή, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά!
Βλαισά ονομάζονται τα γόνατα τα οποία όταν στεκόμαστε όρθιοι τίνουν να αγγίξουν το ένα το άλλο σε αντίθεση με τους αστραγάλους. Τα κορίτσια τείνουν να εμφανίσουν συχνότερα βλαισά γόνατα σε σύγκριση με αγόρια, κάτι που οφείλεται εν μέρει στο ότι η πύελος είναι πιο πλατιά. Εμφανίζεται συχνά σε υπέρβαρα παιδιά καθώς τα αναπτυσσόμενα οστά δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος του σώματος, ενώ και η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση βλαισών γονάτων. Συνδυάζεται συχνά και με πλατυποδία, καθώς το βάρος πέφτει στην εσωτερική μεριά της πατούσας και του αστραγάλου, προκαλώντας επιπλέον κόπωση στα πέλματα. Η φυσικοθεραπεία θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημα αυτό, επαναφέροντας τα γόνατα σας στη φυσιολογική τους όψη!
Η μεσοπλεύρια νευραλγία είναι μια σπάνια κατάσταση κατά την οποία εκδηλώνεται πόνος στην περιοχή κατανομής των μεσοπλεύριων νεύρων μεταξύ των πλευρών. Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι είτε ξαφνικός και οξύς, είτε ηπιότερος και σταθερός και γίνεται αισθητός στο ευρύτερο ανώτερο θωρακικό τοίχωμα. Ο τραυματισμός των πλευρών ή του θώρακα είναι η συνηθέστερη αιτία πρόκλησης ενώ σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε πιθανή επέμβση που έχει γίνει στην περιοχή ή σε εγκυμοσύνη. Η φυσικοθεραπεία θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τους δυσάρεστους αυτούς πόνους!
Η καθημερινότητά μας αποτελείται από πλήθος εργασιών που εκτελούμε με τα χέρια. Είτε βρισκόμαστε στη δουλειά, είτε στο σπίτι, τα χέρια μας αναλαμβάνουν να ικανοποιήσουν οποιαδήποτε επιθυμία μας. Η συνεχής εκτέλεση λοπόν μικρών, επαναλαμβανόμενων κινήσεων, καταπονεί τους τένοντες και τις ελύτρες τους, τις σωληνωτές θήκες δηλαδή που τους περιβάλλουν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία οιδήματος. Ο έντονος πόνος στην περιοχή του αντίχειρα, ο οποίος μπορεί να ακτινοβολεί προς τα πάνω κατά μήκος της νοητής συνέχειάς του και το πρήξιμο είναι τα κυριότερα συμπτώματα που καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση των καθημερινών μας εργασιών. Η φυσικοθεραπεία θα σας βοηθήσει να εξαφανίσετε την παρουσία του οιδήματος, αποκαθιστώντας πλήρως τη λειτουργικότητα της περιοχής του αντίχειρα!
Με τον όρο δισκοπάθεια περιγράφουμε την εκφύλιση/απώλεια της δομικής ακεραιότητας του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ο έντονος πόνος στην οσφυϊκή περιοχή ή/και στα κάτω άκρα και η αδυναμία να κινήσουμε το άνω μέρος του σώματός μας είναι τα κύρια συμπτώματα της πάθησης. Αυτό συνήθως οφείλεται τόσο στην άρση μεγάλου βάρους, που πιέζει τους δίσκους της οσφυϊκής περιοχής πέρα από τα όριά τους, όσο και σε άρσεις μικρότερων φορτίων, όταν και στις δύο περιπτώσεις η κίνηση εκτελείται με κακή στάση του κορμού. Επίσης, η κακή φυσική κατάσταση, το αυξημένο σωματικό βάρος και οι δονήσεις είναι παράγοντες που μπορούν να εντείνουν τους μικροτραυματισμούς του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η φυσικοθεραπεία είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση της δισκοπάθειας!
Με τον όρο αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο περιγράφουμε μία σειρά από συμπτώματα στην περιοχή του αυχένα και στην ευρύτερη περιοχή (ώμοι, ωμοπλάτες, άνω κορμός) που προκαλούνται από παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Εκδηλώνεται με οξύ πόνο και περιορισμό των κινήσεων σε ώμους, αυχένα και βραχίονα, πονοκέφαλο, ζαλάδα και μούδιασμα που μπορεί να επεκταθεί σε όλο το μήκος του βραχίονα. Μπορεί να οφείλεται σε μυϊκό σπασμό εξαιτίας κόπωσης ή κακής στάσης του σώματος, σε διάστρεμμα των σπονδυλικών αρθρώσεων από αθλητική κάκωση ή τραυματισμό, σε δισκοπάθεια, σε σπονδυλική αρθροπάθεια και σε λοιμώδεις ή φλεγμονώδεις παθήσεις. Εμφανίζεται συχνότερα σε άντρες από ότι σε γυναίκες, προσβάλλοντας το 60-70 του συνολικού πληθυσμού. Με την φυσικοθεραπεία θα αντιμετωπίσετε έγκαιρα και αποτελεσματικά τα συμπτώματα του αυχενοβραχιόνιου συνδρόμου.
Σύμφωνα με έρευνες, περισσότερο από το 50 των εργαζομένων θα βιώσει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο πόνο στην πλάτη. Είναι εξαιρετικά διαδεδομένος σε άτομα ηλικίας 30 - 60 ετών και συνήθως προκαλείται από υπερβολική καταπόνηση των μυών που οδηγεί σε μυική θλάση. Η έλλειψη σωματικής άσκησης, η οστεοπόρωση, η αρθρίτιδα, η σπονδυλολίσθηση και η κήλη είναι οι κυριότεροι παράγοντες πρόκλησης ενός τέτοιου περιστατικού. Η φυσικοθεραπεία θα σας βοηθήσει τόσο να ξεπεράσετε όσο και να διατηρήσετε την πλάτη σας σε άριστη κατάσταση!
Ο μηνίσκος μοιάζει με ένα μισοφέγγαρο ινοχόνδρινης σύστασης και βρίκσκεται στην άρθρωση του γονάτου. Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω, οι οποίοι παρεμβάλλονται ανάμεσα στις επιφάνειες των δύο αρθρούμενων οστών, του μηρού και της κνήμης και η βασικότερη λειτουργία τους είναι η απορρόφηση των κραδασμών που επιβαρύνουν την άρθρωση. Η ρήξη μηνίσκου προκαλείται σχεδόν πάντα από τραυματισμό και σπανιότερα από εκφυλισμό της άρθρωσης στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα κύρια συμπτώματα είναι πόνος κατά τη βάδιση ή όταν επιχειρούμε βαθύ κάθισμα, αίσθημα αστάθειας και παρουσία υγρού στην άρθρωση. Μέρος της θεραπείας είναι και η φυσικοθεραπεία, με την οποία το γόνατό σας θα αποκτήσει ξανά την ομαλή λειτουργικότητά του!
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κοινή πάθηση, κατά την οποία το μέσο νεύρο στον καρπό, το οποίο περνάει μέσα από ένα στενό πέρασμα που λέγεται καρπιαίος σωλήνας πιέζεται, έχοντας σαν αποτέλεσμα την αίσθηση μουδιάσματος κυρίως στα 3 πρώτα δάχτυλα του χεριού, πόνο και αδυναμία στο χέρι αν είναι προχωρημένο το στάδιο. Συνήθως οφείλεται σε καθημερινές κινήσεις του καρπού, όπως η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σπανιότερα σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και είναι 3 φορές συχνότερη η εμφάνιση στις γυναίκες. Με τη φυσικοθεραπεία θα ανακουφίστειτε από τους πόνους που προκαλεί αυτό το σύνδρομο, επαναφέροντας την ομαλή εκτέλεση του χεριού σας.
Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι μια ισχυρή δεσμίδα ινών που βρίσκεται μέσα στην άρθρωση του γόνατος και συνδέει το πίσω μέρος του μηρού με το μηροπτικό μέρος της κνήμης. Είναι υπεύθυνος για τη σταθερότητα της άρθρωσης κατά την εκτέλεση κινήσεων. Ρήξη του συνδέσμου έχουμε όταν το γόνατο στρέφεται ή τεντώνεται υπερβολικά ή όταν η κνήμη μετατοπιστεί βίαια προς τα εμπρός σε σχέση με το μηρό. Ο πόνος είναι το βασικότερο σύμπτωμα κατά τον τραυματισμό και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης περιορίζεται η δραστηριότητα. Η φυσικοθεραπεία θα φροντίσει για την αποκατάσταση της βλάβης, μειώνοντας τον πόνο και βελτιώνοντας την εκτέλεση κινήσεων!

Είπαν για εμάς

 • ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΜΟΥ!!ΕΙΜΑΙ ΧΑΡΗ ΣΕ ΣΑΣ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΜΑΘΑΤΕ ΝΑ ΑΓΑΠΩ!ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΑ Η ΠΙΟ ΦΑΝΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΦΙΛΗ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ!
  Στέλλα Χαραλάμπους
 • Εξαιρετικό περιβάλλον για ασθενείς με υψηλές απαιτήσεις! Στο επίκεντρο η αγάπη για τον συνάνθρωπο.
  Γιάννης Σταθουράκης
 • Χώρος γεμάτος θετική ενέργεια με κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό! Σε αφήνει με τις καλύτερες εντυπώσεις!
  Νικηφόρος Τατσόπουλος
 • Πονάω έρχομαι! Δεν πονάω ξανά έρχομαι!!! Έτσι με κάνετε να νιώθω!
  Άγγελος Παπανικολάου
 • Εξαιρετικές εγκαταστάσεις και πολυ φιλικό περιβάλλον. Σωστοί και εξειδικευμένοι επαγγελματίες με αγάπη για την δουλειά τους.
  Χρύσα Φτουχίδου
 • Πάρα πολύ όμορφος και ευχάριστος χώρος, ευάερα και ευήλια δωμάτια. Εξυπηρέτηση με ευγένεια και ενδιαφέρον για τον ασθενή και ένα ποιοτικό αποτέλεσμα!
  Γεωργία Χρυσουλίδου
 • Αξιόπιστοι και ευγενικοί επαγγελματίες με σωστές υπηρεσίες.
  Δημήτρης Καραγεωργίου
 • Πολύ ωραίο και ζεστό περιβάλλον! Κάθε φορά που φεύγω νιώθω όλο και καλύτερα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά!
  Στας Γκαλτζίδης
 • ΤΕΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ , ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, ΑΡΤΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
  Μαρία Περτζινίδου
 • Είναι ένας άριστα διαμορφωμένος χώρος βασισμένος στις ανάγκες του κάθε ασθενή. Μέσα σε ένα πολύ όμορφο κλίμα οι φυσικοθεραπευτες με αντιμετωπισανε πρώτα ως άνθρωπο και μετα ως ασθενή . συγχαρητήρια για τον επαγγελματισμο, τις γνώσεις σας και πάνω από όλα το χαμογελο σας
  Φαρσάρη Στεφανία
 • Εξαιρετική δουλειά και κλίμα από σωστούς επαγγελματίες.
  Μαρία Φλαμπούρη
 • Ποιότητα, επιστήμη, υγεία, χαμόγελα και επλίδα!!!! Το καλύτερο φυσιοθεραπευτήριο!!
  Άλκηστη Ελένη Κοσμά
 • Οι επισκέψεις στη Corpo e Mente εγγράφονται στις σημαντικές εμπειρίες ζωής και αφήνουν βαθιά ίχνη γιατί συνδέουν άμεσα και αμφίδρομα σώμα και πνεύμα σε όλα τα στάδια της σχετικής διαδικασίας.Εξαιρετική μονάδα φυσιοθεραπείας με υποδειγματική οργάνωση και συνέπεια, σύγχρονο εξοπλισμό και υψηλού επιπέδου κατάρτιση-θεωρητική και πρακτική-των στελεχών και όλων των συνεργατών/τριών.Οι ανθρώπινες σχέσεις συνιστούν, παράλληλα, βασική και εμφανή προτεραιότητα με έμφαση στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας του κάθε ατόμου και των ειδικών αναγκών τόσο του σώματος όσο και του πνεύματος.
  Σιδηρούλα Ζιώγου- Καραστεργίου
 • Εξαιρετικό περιβάλλον, επαγγελματισμός, αποτελεσματικότητα. Νιώθω τυχερή. Συστήνω ανεπιφύλακτα.
  Λεία Ξυνού
 • Επισκέφθηκα το κέντρο CORPO Ε ΜΕΝΤΕ Α.Ε. για πρώτη φορά, για φυσικοθεραπείες.Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν.Η κατάρτιση του προσωπικού σε πολύ ψηλό επίπεδο, η ευγένεια η καλοσύνη και η ευαισθησία όλων αυτών των ανθρώπων που εργάζονται μέσα στον χώρο αυτό προς όλους τους ασθενείς που υποφέρανε από τους πόνους. Μηχανές υψηλής και ποιοτικής τεχνολογίας:..Το περιβαλον καθαρο....χαλαρωτικο...και η κοπελα που μου εκανε μασαζ εξαιρετικη. Και το καλύτερο !!!!! Ο βελονισμός. Συστήνεται ανεπιφύλακτα! Δεν μπορούσα να περπάτήσω 15 μέτρα χωρίς στάση(και εννοείται με φριχτούς πόνους). Οι ενοχλήσεις μου στο ποδι και στη μεση έφυγαν μεσα σε δυο-τρεις μέρες.Τώρα είμαι εντάξει μια χαρά και συνεχίζω της φυσικοθεραπείες χώρις πονους απλα απολαμβάνω.
  Χρήστος Χύσκας
 • Άψογη, επαγγελματική και φιλική αντιμετώπιση! Συστήνω ανεπιφύλακτα!!
  Χριστίνα Καλογιάννη