Corpo E Mente - Κέντρο Φυσιοθεραπείας
Όταν μιλάμε για Ινιακή νευραλγία εννοούμε μια φλεγμονή ή κάποιον ερεθισμό του ινιακού νεύρου που έχει προκληθεί από κάποιο τραύμα στο κεφάλι, τραυματισμό ή χτύπημα στο λαιμό. Ο οξύς πόνος που ξεκινά από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, την κορυφή του αυχένα και το στεφάνι του κεφαλιού, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά στο τριχωτό της κεφαλής, μοιάζει με κάψιμο, o οποίος στην συνεχεία δημιουργεί "μυρμήγκιασμα", μούδιασμα, αδυναμία, προβλήματα ισορροπίας, δυσκολία στο περπάτημα, πτώσεις, στιγμιαία σύγχυση ή απώλεια της συνείδησης. Με την ωτοθεραπεία τα συμπτώματα και τα προβλήματα της ινιακής νευραλγίας εξαλείφονται, επιφέροντας θετικά και θεραπευτικά αποτελέσματα.
Με τον όρο νευρολογικές διαταραχές ονομάζουμε οποιαδήποτε κατάσταση επηρεάζει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Μια τέτοια διαταραχή μπορεί να είναι μια ασθένεια ή μια ζημιά του περιφερικού ή του κεντρικού νευρικού συστήματος η οποία να έχει επιπτώσεις σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Η δυστονία, ο σπασμός του γραφέα, η κεφαλαλγία, η σπαστικότητα, οι περιφερικές νευροπάθειες και η νόσος του Parkinson είναι ορισμένες από το πλήθος των νευρολογικών διαταραχών που ταλαιπωρούν μια μεγάλη μερίδα των ανθρώπων σήμερα. Με συνεδρίες φυσικοθεραπείας μπορείτε να απαλύνετε τα συμπτώματα αυτών των διαταραχών!
Ο ρόλος του λεμφικού συστήματος στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η μεταφορά λεμφικού υγρού, η μεταφορά των προϊόντων του μεταβολισμού των κυττάρων και η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Λεμφοίδημα ονομάζεται το οίδημα ενός τμήματος του σώματος, κυρίως των άκρων, που προκαλείται από την ανώμαλη συσσώρευση του λεμφικού υγρού. Το λεμφοίδημα μπορεί να είναι πρωτογενές ή δευτερογενές. Το πρωτογενές οφείλεται σε παθολογία που επηρεάζει άμεσα το λεμφικό σύστημα και είναι κληρονομικό ενώ το δευτερογενές οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως η αφαίρεση όγκου, τα εγκαύματα, η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, η χειρουργική επέμβαση, η μόλυνση κ.ά. Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι πρωταρχικής σημασίας στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος. Mε την λεμφική μάλαξη, την περίδεση, τις ασκήσεις και την επιλογή των μέσων συμπίεσης μπορεί να αντιμετωπιστεί το λεμφοίδημα αποτελεσματικά!
Ημιπληγία ονομάζεται η σπαστική παράλυση της μιας πλευράς του σώματος κι εκδηλώνεται στο αντίθετο από αυτό που έχει υποστεί τη βλάβη. Η πιο συχνή αιτία πρόκλησης είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο που οφείλεται σε θρόμβωση, εγκεφαλική αιμορραγία ή εγκεφαλική εμβολή. Η αδυναμία κίνησης των άκρων, η παράλυση και αδυναμία κίνησης των μυών στη μια πλευρά του σώματος καθώς και η αδυναμία αίσθησης των εξωτερικών ερεθισμάτων είναι τα κυριότερα συμπτώματα που συναντάμε στους ασθενείς. Η φυσικοθεραπεία είναι η βασικότερη μέθοδος αντιμετώπισης, η οποία στοχεύει στη σταδιακή αποκατάσταση της βλάβης, χαρίζοντας σταδιακά στον ασθενή την ανάκτηση της πλήρους αυτονομίας του.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος κατά την οποία η μυελίνη, το προστατευτικό περίβλημα των νεύρων σταδιακά καταστρέφεται με αποτέλεσμα την προβληματική μετάδοση πληροφοριών από και προς τον εγκέφαλο. Τα αίτια πρόκλησης δεν είναι ακόμα σαφή, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αντιμετώπισή της μέχρι σήμερα. Πιστεύεται όμως πως ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, καθώς επίσης και μια μορφή "επίθεσης" του οργανισμού στο περίβλημα μυελίνης ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου. Τα συμπτώματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και η έντασή τους μπορεί να ποικίλλει από εποχή σε εποχή. Τα συνηθέστερα όμως φαίνεται να είναι η αλλαγή στην αίσθηση των χεριών, των ποδιών ή του προσώπου, η δυσκολία κατά το περπάτημα, η έλλειψη ισορροπίας και η κόπωση. Η φυσικοθεραπεία έχει αποδειχτεί ότι βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων!
Ο νωτιαίος μυελός είναι μέρος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, έχει μήκος περίπου 51εκ. και ξεκινάει από τη βάση του εγκεφάλου κι επεκτείνεται μέχρι τη μέση. Τα νεύρα που πηγάζουν από εκεί και σε συνεργασία πάντα με τον εγκέφαλο, είναι υπεύθυνα για την εκτέλεση των κινήσεων διαφόρων περιοχών του σώματος. Η κάκωση του νωτιαίου μυελού προέρχεται συνήθως από τραυματισμούς στην πλάτη ή στον αυχένα, με πιο συνηθισμένα τα αυτοκινητιστικά, αθλητικά ή εργατικά ατυχήματα, ενώ δεν αποκλείεται τα αίτια να είναι και παθολογικά, όπως πιθανοί όγκοι που μπορεί να πιέζουν τη σπονδυλική στήλη, βακτηριογενής ή ιογενής μόλυνση των κυττάρων της περιοχής και διάφορες παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι επιπτώσεις είναι κατά κύριο λόγο κινησιολογικές, με έντονο πόνο, απώλεια αίσθησης ή μούδιασμα, αδυναμία ή παράλυση και δυσκολία στην αναπνοή. Η φυσικοθεραπεία θα σας βοηθήσει στην αποκατάσταση αυτών των επιπλοκών!
Η νόσος το Parkinson είναι μια εκφυλιστική ασθένεια το Κεντρικού Νευρικού Συστήματος η οποία εξελίσσεται σταδιακά με την πάροδο των χρόνων. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της εκφυλιστικής εξέλιξης, ορισμένα από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου που ευθύνονται για τον προγραμματισμό και την εκτέλεση των κινήσεων, χάνουν σταδιακά τη λειτουργικότητά τους με αποτέλεσμα ο ασθενής να χάνει σιγά σιγά την ιακνότητα να κινείται φυσιολογικά. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών και τα αίτιά της μέχρι και σήμερα δεν είναι γνωστά, κάτι που την καθιστά δυστυχώς μη θεραπεύσιμη. Εκτός από τα κινησιολογικά συμπτώματα, οι ασθενείς είναι δυνατό να εκδηλώσουν κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, εύκολη κόπωση και δυσκοιλιότητα. Η φυσικοθεραπεία έχει αποδειχτεί πως συμβάλλει σημαντικά στην υποστήριξη και διατήρηση της κινητικότητας!
Με τον όρο νευρολογικές διαταραχές ονομάζουμε οποιαδήποτε κατάσταση επηρεάζει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Μια τέτοια διαταραχή μπορεί να είναι μια ασθένεια ή μια ζημιά του περιφερικού ή του κεντρικού νευρικού συστήματος η οποία να έχει επιπτώσεις σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Η δυστονία, ο σπασμός του γραφέα, η κεφαλαλγία, η σπαστικότητα, οι περιφερικές νευροπάθιες και η νόσος του Parkinson είναι ορισμένες από το πλήθος των νευρολογικών διαταραχών που ταλαιπωρούν μια μεγάλη μερίδα των ανθρώπων σήμερα. Με συνεδρίες φυσικοθεραπείας μπορείτε να απαλύνετε τα συμπτώματα αυτών των διαταραχών!

Είπαν για εμάς

  • [
    [ [